Naukowcy już od dawna wiedzą, że diety nie działają. Teraz wiecie to również wy
W dobie niezliczonych sposobów na utrzymanie perfekcyjnej figury profesor Traci Mann w książce „BZDiETY. Czego nie powie ci dietetyk” obala jeden z największych mitów naszych czasów – diety.
Gdyby spisać wszystkie przepisy na idealną sylwetkę, jakie powstały w ciągu ostatnich lat, okazałoby się, że jest ich tysiące. Co kilka miesięcy świat obiega wieść o nowych dietach cud, od których reklam roi się w radiu i telewizji, a rosnąca liczba specjalistów prześciga się w odkrywaniu sekretów szybkiego odchudzania. Niewiele osób zadało sobie jednak pytanie, czy diety rzeczywiście działają. Zrobiła to profesor Traci Mann, na co dzień prowadząca badania dotyczące zwyczajów żywieniowych, a jej diagnoza jest druzgocąca: z naukowego punktu widzenia diety to bzdura. Ich efekt jest krótkotrwały, a lista negatywnych skutków – zbyt długa. Mann obala obiegowe opinie na temat diet, a wśród nich ten największy: mit silnej woli. Na koniec przedstawia dwanaście prostych strategii – od wymiany naczyń po zmianę codziennych przyzwyczajeń – dzięki którym można trwale zmienić styl życia na zdrowszy. Bez wyrzeczeń, poczucia winy i nerwowego liczenia kalorii.
Książka autorstwa znanej badaczki to nie tylko rzetelna analiza obserwacji poczynionych na przestrzeni kilkudziesięciu lat oraz twarde dane. To przede wszystkim kopalnia wiedzy na temat funkcjonowania naszego ciała i umysłu. Autorka podaje mnóstwo przykładów z życia codziennego, przytacza anegdoty i dowcipnie komentuje rzeczywistość – wszystko to w lekki i przystępny sposób.
Traci Mann – profesor psychologii społecznej i zdrowotnej na Uniwersytecie w Minnesocie. Specjalizuje się w badaniu zachowań związanych ze zwyczajami żywieniowymi. Kieruje Laboratorium Zdrowia i Gastronomii, które zajmuje się m.in. analizą wpływu pożywienia na odczuwanie fizycznego oraz psychicznego bólu. Jej badania finansowane były między innymi przez NASA, a ich wyniki publikowane w prestiżowych magazynach naukowych.
„Mann nie sugeruje, żebyśmy zrezygnowali z diet całkowicie. Oferuje kilka opartych na badaniach porad, dzięki którym zmienimy nawyki żywieniowe i osiągniemy najniższą możliwą dla nas wagę”.
— Los Angeles Times
„Książka Mann pozwala zajrzeć czytelnikom za kulisy jednego z najbardziej pomysłowych i twórczych laboratoriów w USA”.
— Brian Wansink, autor „Beztroskiego jedzenia. Dlaczego jemy więcej, niż byśmy chcieli?”
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy