Czy wzrost cen cukru sprawi, że święta będą zdrowsze?

Czy wzrost cen cukru sprawi, że święta będą zdrowsze?

PRO Dr hab. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, prezes Fundacji Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka Chciałabym, by ludzie jedli mniej cukru, ale czy drogą do redukcji spożycia ma być cena? Lepiej, byśmy swobodnie dokonywali wyborów, które służą zdrowiu, a nie pod przymusem. Zresztą i tak korzystamy z cukru w nadmiarze, nie tylko w okresie świąt, więc wszelkie ograniczanie się w słodzeniu będzie bardzo trudne. KONTRA Prof. Krystyna Świetlik, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Nie jest prawdą, że ceny cukru bardzo wzrosły. W stosunku do ubiegłego roku to tylko półtoraprocentowa zwyżka. Na rynkach jest nadpodaż cukru, a to taki produkt, którego się używa bez względu na cenę. Kto słodził, będzie nadal słodzić, święta zaś w ogóle są okazją, by zapomnieć o racjonalnym odżywianiu. Share this:FacebookXTwitterTelegramWhatsAppEmailPrint

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2010, 49/2010

Kategorie: Pytanie Tygodnia