Najlepsze Łaciate Świeże, miażdżący wynik dla mleka z Biedronki Potocznie uważa się, że mleko piją tylko małe dzieci, koty, cielęta i ewentualnie jakieś mięczaki. Naukowcy jednak zapewniają, że ten napój nadaje się także dla twardzieli. Pytanie, jakie mleko. Pomocne w wyborze są testy jakości prowadzone w wyspecjalizowanych laboratoriach, np. przez Fundację Pro-Test, która w lutym br. przebadała 14 rodzajów mleka, od różnych producentów i z różnych sieci handlowych. Warto mieć rozeznanie, bo wybór jest duży. Do sprzedaży trafiają zatem mleka sterylizowane i utrwalane w wysokiej temperaturze, z angielska ultra-high temperature, czyli UHT, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, oraz dwa rodzaje mleka pasteryzowanego, które traktuje się jako świeże, a więc trzyma je w lodówkach. Wąchanie i smakowanie Do produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości, pozyskiwany w sposób higieniczny i szybko przetwarzany. Zabieg ten poprzedzany jest procesem tzw. normalizacji, w czasie której reguluje się np. zawartość tłuszczu do określonej przez odpowiednie normy podane na opakowaniu (0,5%, 1,5%, 2% lub 3,2%). Mleko UHT przed sterylizacją jest poddawane również homogenizacji. Dzięki temu zawarte w nim drobiny tłuszczu zostają rozbite i rozdrobnione pod wpływem wysokiego ciśnienia. Proces ten zapobiega gromadzeniu się śmietanki w górnych warstwach mleka w czasie przechowywania. Takie mleko łatwiej się trawi, poza tym jest smaczniejsze. I nie kwaśnieje szybko. Mleko tzw. świeże jest natomiast pasteryzowane, czyli utrwalane w nieco niższych temperaturach (są dwa zakresy, niższy i wyższy), oraz odpowiednio odtłuszczane (2% lub 3,5%). Jeśli szybko się go nie przegotuje, kwaśnieje. Do testowania zakupiono mleka nisko pasteryzowane, czyli świeże: Ale! Mleko, Mleko Garwolińskie, Mleko Łyk Pilos z Lidla, Mleko Wiejskie Piątnica, Samo Mleko Łaciate oraz Zimne Mleko Robico. Spośród mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oceniono: Mazurski Smak Mlekpolu, Mleko Łowickie, Mleko Mleczna Dolina z Biedronki, Mleko Tesco, Milblu z Kauflandu oraz Polskie Mleko Mlekovity. Dla porównania zbadano również dwa mleka UHT: Łaciate i Wypasione. Najlepiej wypadło w teście Samo Mleko Łaciate Świeże (Mlekpol). Tuż za nim uplasowały się: Mleko Wiejskie Piątnica oraz Mleko Garwolińskie z OSM Garwolin. Wszystkie z kategorii świeżego mleka. Najgorsze parametry miała natomiast Mleczna Dolina wyprodukowana dla Biedronki przez OSM Łowicz (pasteryzowana w wysokiej temperaturze). Została ona zdyskwalifikowana ze względu na niedostateczną jakość mikrobiologiczną i, co za tym idzie, niedostateczny smak i zapach. Mleko z Biedronki zostało zdyskwalifikowane, bo kupiono je już zepsute. Warto dodać, że Mleko Łyk Pilos z Lidla też produkuje się w Łowiczu, ale wobec niego takich zastrzeżeń nie było. Czy to oznacza, że Lidl ma wyższe wymagania niż Biedronka? Krowa musi być zdrowa W teście oceniano wiele parametrów: m.in. poprawność oznakowania etykiety, opakowanie, właściwości fizykochemiczne, w tym gęstość i zanieczyszczenie pozostałościami antybiotyków czy ołowiem. Sprawdzano też zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu, smak, zapach, wreszcie czystość mikrobiologiczną, aby nie było w nim bakterii chorobotwórczych. Jakość mleka zależy głównie od zdrowia krów i przestrzegania zasad hodowli tych zwierząt, a także procesu pobierania i przechowywania mleka. Zapytaliśmy dr. hab. inż. Pawła Glibowskiego, specjalistę z dziedziny technologii żywności i mleczarstwa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, czy zdecydowałby się na picie mleka prosto od krowy. – Mając do wyboru mleko prosto od krowy i mleko UHT, wybrałbym to drugie, bo jest w pełni bezpieczne mikrobiologicznie – wyjaśnia ekspert. – W przypadku mleka prosto od krowy dużo zależy od warunków higieny w oborze, warunków podczas dojenia, czasu, który upłynął od udoju, temperatury, w której przechowywano mleko. W przypadku idealnym, kiedy mleko zostało udojone od czystej krowy, przez czystą aparaturę i czystą osobę dojącą, i jest tuż po udoju, nie wahałbym się go wypić. Nie kupiłbym jednak takiego mleka od nieznanej osoby sprzedającej je np. w butelce po wodzie mineralnej. Warunków, które trzeba spełnić, aby wyprodukować dobre mleko spożywcze, jest sporo, ale na szczęście przeważają mleka dobre, smaczne i bezpieczne. Specjalista gastroenterolog, dr med. Marceli Chmiel, uważa, że mleko to napój dla całej rodziny, produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej, a zatem niezbędny i niezwykle wartościowy
Tagi:
Bronisław Tumiłowicz