Kuchnia jest to pomieszczenie intensywnie użytkowane, w którym panuje duża wilgoć. Ponadto, przez codzienne przygotowywanie jedzenia dla najbliższych we wnętrzu miesza się wiele zapachów. Niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni jest okap, który skutecznie pozbędzie się nadmiaru wilgoci oraz zapachów z powietrza. Aby spełniał on swoją funkcję, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Jak wybrać okap do kuchni?
Rodzaje okapów kuchennych
W ofercie producentów znajdują się okapy kominowe przyścienne, do zabudowy, jak i te podszafkowe i wyspowe. Różnią się one między sobą sposobem montażu. Okapy kominowe przyścienne mocuje się przy ścianie, mają one komin, który może być elementem dekoracyjnym kuchni. Okapy do zabudowy przeznaczone są natomiast do montażu pod szafkami kuchennymi znajdującymi się tuż nad kuchenką czy płytą grzewczą. Nowoczesną propozycją są modele podszafkowe, które umiejscawia się na blacie obok płyty grzewczej. Okapy wyspowe dedykowane są kuchniom, w których to płyta grzewcza zlokalizowana jest na wyspie na środku pomieszczenia. Wyglądają one estetycznie i są ozdobą wnętrza. Co ważne, można je bez problemu dobrać do stylistyki panującej w kuchni.
Jaki okap kuchenny wybrać – wyciąg czy pochłaniacz?
A jaki okap do kuchni wybrać, jeśli chodzi o jego typ? W sprzedaży znajdują się wyciągi i pochłaniacze. Jeśli chodzi o wyciąg, działa on w obiegu otwartym. To okap podłączany do przewodu wentylacyjnego, przez który powietrze jest przekierowywane na zewnątrz budynku. W nim nie wykorzystuje się żadnych filtrów. Jeśli chodzi o drugi model, czyli pochłaniacz, to jest on nieco bardziej zaawansowanym sprzętem. Działa on w obiegu zamkniętym. a powietrze wciągane jest do środka, po czym przepuszczane przez filtry. Przeważnie są to klasyczne filtry oczyszczające powietrze z tłuszczu, ale także zapachów i dymu.
Okap do kuchni – na co zwrócić uwagę?
Wybór okapu do kuchni zależy od pewnych czynników, jak umiejscowienie otworu wentylacyjnego, aranżacja kuchni czy ilość wolnego miejsca. Wybierając takie urządzenie należy zwrócić uwagę na takie kwestie jak:
- Zastosowane filtry
Mogą być to filtry przeciwtłuszczowe, metalowe, węglowe i flizelinowe. Filtry przeciwtłuszczowe zatrzymują cząsteczki tłuszczu, aczkolwiek modele metalowe mają dłuższą żywotność i nie trzeba ich wymieniać. Produkty węglowe używane są wtedy, gdy okapu nie można podłączyć do wentylacji. Taki filtr jest konieczny jeśli sprzęt pracuje jako pochłaniacz, a filtrowane powietrze wraca z powrotem do pomieszczenia. Filtr węglowy pochłania także zapachy. Filtry flizelinowe są natomiast używane w okapach podszafkowych, pochłaniają tłuszcz oraz zabrudzenia i należy je regularnie wymieniać.
- Wydajność maksymalna
Od tego parametru zależy to, czy urządzenie poradzi sobie z filtrowaniem powietrza w danym pomieszczeniu. Wydajność musi być więc dostosowana do metrażu kuchni. Skuteczny okap powinien pozwalać na przefiltrowanie całego powietrza sześć razy w ciągu 60 minut.
- Głośność okapu
W przypadku kuchni otwartych połączonych z salonem niezwykle ważną kwestią jest głośność wybranego okapu. Im sprzęt pracuje ciszej, tym oczywiście lepiej.
- Tryb wyciągu
W sytuacji, kiedy okap funkcjonuje w trybie wyciągu, wówczas zasysane powietrze odprowadzane jest z kuchni przez szyb wentylacyjny. Dzięki temu jest on w stanie skutecznie usuwać wszelkie nagromadzone w pomieszczeniu zapachy.
- Średnica wylotu powietrza
Średnica wylotu określa wymiary otworu, do którego dostosowuje się rurę odprowadzającą powietrze do szyby wentylacyjnego.
- Sterowanie mechaniczne i elektroniczne
Innym ważnym parametrem jest rodzaj sterowania. Najwygodniejszy jest oczywiście model z panelem dotykowym i wyświetlaczem, na którym ukazują się aktualne parametry pracy sprzętu.
Dobry okap kuchenny powinien działać efektywnie usuwając nadmiar wilgoci, ale także tłuszcz i zapachy z otoczenia.
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy