Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają parówki. Te wyjątkowe kiełbaski to klasyczne danie śniadaniowe, które smakuje wybornie nawet w najbardziej popularnej wersji z musztardą i keczupem. Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia dla marki Tarczyński wynika, że 35% Polaków na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia wybiera parówki. W jaki więc sposób serwować te pyszne kiełbaski, aby nie wpaść w monotonię? Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na to, w jaki sposób urozmaicić śniadanie z parówkami.
Nie zapominaj o śniadaniu!
Wiele osób pomija śniadanie ze względu na brak czasu, brak apetytu lub przyzwyczaiło się do przysłowiowej kawy zamiast pełnowartościowego posiłku. Okazuje się jednak, że podczas nocnej przerwy spowodowanej brakiem jedzenia nasza przemiana materii ulega spowolnieniu, a organizm przestawia się na „postny” tryb pracy, ponieważ nie potrzebujemy zbyt dużo energii. Śniadanie zaś ponownie rozkręca nasz metabolizm i przygotowuje „maszynę”, która spala kalorie do pracowitego dnia. Musimy pamiętać o tym, że pomijając pierwszy posiłek, nie dostarczamy sobie nowego paliwa z pożywieniem, a metabolizm zostaje spowolniony. Czego skutkiem jest znacznie większy głód i chęć na wysokokaloryczne przekąski. W takiej sytuacji przezorny organizm zaczyna robić zapasy w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej. Co więcej, przeprowadzone badania pokazują, że osoby, które rezygnują ze śniadań, zjadają w ciągu kilku następnych godzin nawet 40% więcej słodyczy, a 45% mniej warzyw. Co przyczynia się do późniejszych problemów z nadwagą i otyłością.
Parówki na śniadanie dla całej rodziny
Kochamy parówki i nie da się tego ukryć. Te uniwersalne produkty, które dość często pojawiają się na naszych talerzach, możemy w prosty i łatwy sposób połączyć z różnymi przysmakami oraz zaserwować je do zjedzenia każdemu – niezależnie od wieku. Po drugie, parówki na śniadanie to wręcz ekspresowe danie, jeśli chodzi o przyrządzenie. Dodatkowo można przygotować je na wiele różnych sposobów.
Parówki w cieście francuskim
Do przygotowania tego dania oprócz parówek będzie nam także potrzebne opakowanie gotowego ciasta francuskiego, jajko oraz szczypta soli. Z ciasta wykrawamy kwadrat o boku równym co do długości parówki. Następnie układamy na nim kiełbaskę i zawijamy ciasto. Przed położeniem na blachę pokrytą papierem do pieczenia kroimy rulon na mniejsze kawałki i każdy z nich smarujemy roztrzepanym i lekko osolonym jajkiem. Parówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 10 minut.
Jajko i parówki – idealny duet śniadaniowy
Jak połączyć parówki z jajkiem w kreatywny sposób? Parówkę przecinamy wzdłuż, ale nie do końca. Następnie obie połówki wyginamy w kształt okręgu lub serca – gdy przygotowujemy śniadanie dla swojej drugiej połówki – i na koniec spinamy je wykałaczkami. Na przygotowanej wcześniej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy parówki z jednej strony, po chwili przewracamy je, a do środka wbijamy jajko. Całość posypujemy solą i pieprzem – wedle uznania i smażymy do momentu, aż białko się zetnie.
Wyśmienite hot-dogi w domowej wersji
Parówki na śniadanie mogą pojawić się także w formie popularnych hot-dogów Wystarczy, że przekroimy podłużną, pełnoziarnistą bułkę, a do środka włożymy swoje ulubione składniki i parówki Tarczyński Naturalnie 100% z Szynki. Warto, aby oprócz kiełbasek w środku znalazły się przede wszystkim warzywa oraz np. ulubiony sos, który dopełni całość.
O tym, że nie należy pomijać śniadania, już wiemy. Niestety nie zawsze o nim pamiętamy lub świadomie go nie spożywamy. Przyczyną może być także monotonia i brak pomysłów na nowe przepisy. Jak widać na powyższym przykładzie, nie potrzeba ogromnej kreatywności, aby urozmaicić śniadanie.
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy