Szakszuka – przepis na pyszne i aromatyczne danie

Szakszuka – przepis na pyszne i aromatyczne danie

Szakszuka to niezwykle kolorowe, proste, a jednocześnie ciekawe danie, które sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Można przyrządzić ją na wiele sposobów. Sprawdź nasze propozycje i rozpieść kubki smakowe swoich domowników.

Na samą myśl o niej cieknie ślinka. Szakszuka to danie, które zadowoli każdego. Nie bez powodu nazywana jest bałaganem na talerzu. Można dodać do niej wszystko, co się lubi lub po prostu posiada w lodówce i tym samym stworzyć finezyjną kompozycję na miarę własnych potrzeb.

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na szakszukę. Są kraje, w których tę potrawę przygotowuje się z mięsem jagnięcym lub mielonym, solankowymi serami, a nawet ziemniakami. Tak naprawdę ostateczna wersja i tym samym smak szakszuki zależą od pomysłowości kucharza.

Szakszuka – aromatyczny bałagan

Szakszuka to danie charakterystyczne dla kuchni żydowskiej i arabskiej. Słowo shakshouka wywodzi się z tunezyjskiej odmiany języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Nie bez powodu, bowiem w potrawie może znaleźć się wszystko. Dosłownie!

Poza jajkami i warzywami, można również dorzucić mięso, w tym wątróbkę oraz sery. Gdzieniegdzie spotyka się też wersję z ziemniakami, a nawet karczochami. Co kraj to obyczaj.

Ciekawostką jest, że w Europie szakszuka gości głównie w menu śniadaniowym. Na Bliskim Wschodzie podawana jest również na kolację. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby była serwowana na patelni.

Pochodzenie szakszuki

Aromatyczna szakszuka to dziś danie kultowe, którego historia jest tak samo fascynująca, jak ono samo. Wiemy na pewno, że trend na nią przywędrował do Polski z Bliskiego Wschodu. Jednakże co do wynalezienia dania, to zdania są podzielone. Wiele krajów przypisuje sobie bycie „ojcem i matką” tejże potrawy. Wśród nich jest Izrael, Tunezja, Maroko, Libia i Egipt.

Jedna z legend głosi, że aromatyczne i sycące danie z pomidorami i jajkami w roli głównej wymyślili izraelscy żołnierze. Gdzieniegdzie można spotkać wzmianki, że danie wywodzi się z Tunezji, a dopiero tunezyjscy Żydzi przenieśli je do kuchni Izraela.

Są też takie źródła, według których przepis na szakszukę powstał w Imperium Osmańskim. Również Hiszpanie roszczą sobie prawa do „kulinarnego bałaganu”.

Prawda jest taka, że bez względu na to, przez kogo została wymyślona i gdzie powstała szakszuka, jest ona niezwykle ciekawą i inspirującą potrawą. I warto włączyć ją do swojego menu.

Jak i z czym jeść szakszukę?

Na pewno prosto z patelni, na której została przygotowana. A z czym? Z czym tylko masz ochotę. Może to być świeża bagietka lub kromka ulubionego chleba. Może to być tost z hummusem lub grzanka czosnkowa. Oczywiście, jeśli nie przepadasz za pieczywem, danie możesz zjeść bez żadnych dodatków. Samo w sobie smakuje równie wybornie!

Szakszuka – przepis

Przygotowanie dania nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Podstawą są tu jajka i… przyprawy! O tych ostatnich nie można zapomnieć, bo to właśnie one świadczą o jego charakterze. Bez przypraw otrzymamy jajecznicę z pomidorami, nic więcej. Poza solą i pieprzem, dobrze sprawdzi się ostra papryka, kmin rzymski, bazylia, oregano i natka pietruszki. Oczywiście każdy może dodać również inne, swoje ulubione, przyprawy.

SKŁADNIKI:

  • 150-200 gramów boczku
  • 4 jajka
  • 4 pomidory
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (jeśli lubisz, możesz dać więcej)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • solidna garść posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Na początku warto sobie wszystko przygotować. Boczek, cebulkę i pomidory pokrój w kostkę. Czosnek – na cienkie plasterki. Świeżą natkę pietruszki posiekaj – mniej lub bardziej drobno. Tak, jak lubisz. Przygotuj przyprawy oraz patelnię. Jeśli masz do niej pokrywkę – również przygotuj. Teraz możesz przejść do działania!

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim boczek. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Czas na pomidory! Pokrojone w kostkę wrzuć na patelnię i duś około 6-8 minut, do miękkości. Dodaj przyprawy: ostrą i wędzoną paprykę oraz kmin.

Zobacz także: Przepis na szakszukę bez mięsa

Przechodzimy do jajek. Na patelni zrób 4 wgłębienia, a następnie do każdego z nich wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Zakryj danie pokrywką. Dzięki temu jaja szybciej się zetną. Całość trzymaj pod przykryciem około 3-4 minuty.

Nie przetrzymuj dania zbyt długo pod przykryciem, bo wtedy żółtko przestanie być płynne. A przecież w szakszuce o to właśnie chodzi, aby ładnie się rozlewało. Na sam koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Z pieczywem lub bez.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy