Grillowanie może być kulinarnym doświadczeniem, które będzie znacznie ciekawsze niż kiełbasa czy karkówka przygotowane na ruszcie. Zainspiruj się naszymi propozycjami i zaskocz gości oryginalnymi przepisami.
Smaczny start
Nie od dziś wiadomo, że świeże powietrze wzmaga apetyt. Zanim pierwsze potrawy z grilla opuszczą ruszt, zaskocz rodzinę i znajomych przystawkami. Zasada jest jedna – startery powinny być proste, szybkie w przygotowaniu i gotowe do jedzenia niemal od razu po przybyciu gości. W roli przystawki świetnie sprawdzą się:
- sałatka caprese z rukolą
- pomidory z bazyliowym pesto
- świeże ogórki zielone, marchew lub seler naciowy w słupkach podane z ziołowymi sosami lub hummusem
- grillowane pieczywo z masłem czosnkowym
- wrapy ze świeżymi warzywami lub pastami
- kiszonki, takie jak swojskie ogórki czy grzybki, ale także buraczki, cukinia lub kalafior kiszony
Te proste dania możesz przygotować zanim przyjdą goście. Będziecie mogli od razu zaspokoić pierwszy głód, a oczekiwanie na mięso z grilla czy inne dania główne nie będzie się dłużyć.
Nie tylko dla wegetarian
Pieczarki, cukinie czy bakłażany z rusztu to klasyka, którą znają wszyscy. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć gości, grilluj warzywa łącząc je z nietypowymi dodatkami. Oto kilka przykładów:
- szaszłyki z pomidorów cherry, sera owczego i mango
- grillowany ser halloumi z paskami marchewek i cukinii
- kukurydza z grilla z pikantnym masłem
Wszystkie te i inne przepisy na warzywa z grilla znajdziesz na https://www.kaufland.pl/przepisy/grill.html. Kulinarny efekt wow gwarantowany!
Mięso z grilla
Mięso z grilla nie ma sobie równych i każdy kucharz ma na nie swoje sprawdzone przepisy. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć gości, a jednocześnie szukasz prostego pomysłu, postaw na oryginalne marynaty. Zamarynuj ulubione kawałki mięsa kilka godzin przed spotkaniem. Nawet jeśli popularne udka z kurczaka czy karkówkę przygotujesz w kilku różnych marynatach, gwarantujemy, że goście będą prosić cię o przepisy na mięso z grilla! Niech podstawą jednej marynaty będzie jogurt ze świeżymi ziołami, drugiej – musztarda z ostrymi przyprawami, a trzeciej – sos sojowy z miodem i cytryną. Brzmi jak łatwy przepis na mięso z grilla? Tak właśnie jest!
Rybka z rusztu
Zaskocz gości przepisami na ryby z grilla, które są nie tylko zdrowe i smaczne, ale i potrzebują krótszego czasu przygotowania niż mięso. Przepis na grillowaną rybę nie musi być skomplikowany. Jeśli wybierzesz świeżą, surową (nie mrożoną, ewentualnie chłodzoną!) rybę, do pełni smaku wystarczy przed wrzuceniem na grillowy ruszt przyprawić ją, skropić cytryną lub limonką i natrzeć czosnkiem. Zainspiruj się!
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy