Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego rozwinął się i został wcielony w życie w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Projekt spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców i skandynawskich władz samorządowych, a także ze strony innych regionów europejskich, których ambicją było zaoferowanie mieszkańcom i turystom regionalnej żywności. Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należą regiony z różnych części Europy realizujące działania, które mają na celu promocję i poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości.
W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów w niej uczestniczących. Członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w regionach są gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma spełnianiu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauracjami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego sprawia, że zwiększa się dostępność lokalnych i regionalnych specjalności kulinarnych. Sklepy i restauracje opatrzone logo Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oferują lokalne i regionalne produkty i potrawy, które podtrzymują i rozpowszechniają miejscowe zwyczaje oraz proponują tradycyjną kulturę jedzenia.
W Polsce do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należą województwa: opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, pomorskie, mazowieckie, świętokrzyskie, dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, małopolskie i lubuskie.
W województwie warmińsko-mazurskim sieć funkcjonuje od 2005 r. i jest obecnie największą w Europie – 133 podmioty mogą posługiwać się znakiem Dziedzictwo Kulinarne WMP.
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała, aby ułatwić konsumentom i turystom identyfikację lokalnej żywności i tradycji kulinarnych w Europie. Idea ma również na celu pomoc w rozwoju i promocji małych producentów żywności regionalnej, jak również lokalnych dostawców.
Warmia i Mazury słynące z pięknych krajobrazów, czystej przyrody i doskonałych warunków do żeglowania, mogą poszczycić się jeszcze wyjątkową kuchnią. Dzisiejsze Warmia, Mazury i Powiśle to spadkobiercy burzliwej historii tych terenów. Są jak kociołek, w którym przewijały się staropolskie, warmińskie, mazurskie, powiślańskie i kurpiowskie składniki, doprawione szczyptą litewskich, niemieckich, rosyjskich i ukraińskich przypraw. Kuchnia ta zaskakuje niespotykanymi nigdzie indziej kolorami, zapachami i smakami dań przyrządzanych z naturalnych składników, dostarczanych według zasady „od pola do stołu”. To tradycja, która dorównuje takim wartościom kulturalnym regionu, jak literatura, architektura czy rzemiosło.
Wszyscy legitymujący się znakiem Dziedzictwa Kulinarnego Europy gwarantują konsumentom, że to, co znajdą na stole lub w sklepie, jest związane z regionem i jego tradycjami kulinarnymi.
Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle to już ponad 130 miejsc – przetwórni, rzemieślniczych zakładów produkcyjnych, restauracji, gospodarstw agroturystycznych – które podkreślają swoje powiązania z regionem poprzez smaki, zapachy, sięganie do kulinarnej tradycji i dziedzictwa regionu! Znak Dziedzictwo Kulinarne Europy pomoże Wam odnaleźć miejsca, w których można spróbować regionalnych i lokalnych specjałów. Zasmakujcie Warmii, Mazur i Powiśla!
www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy